B12 VİTAMİNİN SAÇA ETKİLERİ

Vitaminler vücudun kendini yenileyip iyileştirebilmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan organik bileşiklerdir.

B12 vitamini insan vücudu için; temel ve suda çözünen vitaminlerdendir, yaşamsaldır her bir hücre için çok önemlidir. Hücrede yağ asitleri ve amino asitlerin vücuttaki kullanımında önemli rol oynar. Genel sağlığımız için önemli unsurlardandır. B12 vücudumuzdaki birçok süreç için büyüme ve yenilenme gibi ki buna saç hücreleri de dahildir son derecede önemlidir. Ayrıca B12 vitamini, sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur.

B12 ne yapar ve görevi nedir?

Öncelikle yeterli seviyede B12 değerlerinin olması, yeterli derecede kırmızı kan hücrelerini üretir ve kırmızı kan hücrelerinin görevi de oksijeni dokulara taşımaktır. Vücudumuz kırmızı kan hücrelerine yeterince sahip olmadığında ise yaşamsal organlarımızı desteklemesi gerektiğinden saç foliküllerine yeterince oksijen taşıyamaz ve bunun sonucu olarak da saç folikülü düzgün bir şekilde fonksiyonlarını yerine getiremez bu da saçın dökülmesine neden olur.

B12 aynı zamanda insan vücudunda besinin enerjiye dönüşmesinde rol oynar, özellikle aminoasitlerin absorbe (emilmesi) ve metabolize olmasında rol oynar.

B12 sonuç olarak hücre bölünmesinde ve büyümede temel ve önemli rol oynar. Saç hücreleri vücudumuzda en hızlı bölünen ikinci hücredir ve fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirebilmeleri için güçlü ve sağlıklı olması için B12 desteğine ihtiyaç duyarlar.

B12 kaynakları nelerdir?

Beslenme düzenimizin mümkün olabildiği kadar B12 içermesi gerekir en önemli B12 kaynakları ise hayvansal ürünler balık, et, tavuk, kabuklu deniz ürünleri, yumurta gibidir. Bazı kahvaltılık tahıllar, ekmekler ve soya ürünleri de B12 ile güçlendirilmiş olarak satılmaktadır.

B12 kansızlığa sebep olur mu?

B12 yetersizliği kansızlığa sebep olur. B12 mideden absorbe olur, mide ve bağırsakların durumu B12 seviyelerinizi ve B12 emilimini etkiler. B12 eksikliği anemisi halsizlik, yorgunluk, depresif ruh hali ve unutkanlık yapar.

Merkezimizde saç dökülme sebeplerini araştırırken daima B12 değerlerini de göz önünde bulundururuz.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.