DİYABET VE SAÇ DÖKÜLMESİNE ETKİLERİ

Saç dökülmesine neden olan hastalıklar arasında genellikle daha az bilinenlerden biri de diyabet hastalığıdır. Saç vücudumuzun bir parçası olduğuna göre bu  soruna çözüm  sunabilmek için bütünsel yaklaşmak gerekir, çünkü vücudumuzdaki dengeyi ve vücut sağlığını bozan her şey saçımızı da kaçınılmaz olarak etkileyecektir. ”Diyabet ve saç dökülmesine etkileri ”ni daha detaylıca gözden geçirelim,

Diyabetin vücutta yarattığı etkilerden biri de kan dolaşımını olumsuz yönde etkilemesi ve kan dolaşımını zayıflatmaksıdır. Saçlarımız ise saç köklerinden ve damarlar yoluyla kanla beslenmektedir, zayıf kan dolaşımının sonucu olarak saç kökleri daha az kanla temas eder, daha az beslenir; yeterince besin alamayan saç incelir ve zaman içinde dökülür.

Diyabetin vücutta yarattığı olumsuz sonuçlardan bir diğeri, hücre yenilenme hızını yavaşlatması  ve maalesef saçlarımız da bu yenilenme ve yapılanma sürecinden normale göre daha az faydalanacağı için  daha ince ve daha kısa ömürlü olacaktır. Yine sonuçta saç dökülmesi şeklinde süreç sonuçlanacaktır.

Diyabet ve B12 ilişkisi

Diyabetin B12 seviyelerinde azalma yarattığı yönünde birçok bilimsel çalışma mevcuttur. B12’nin görevlerinden biri de folik asitle birlikte hücre yenilenmesini sağlamaktır. B12 seviyelerinin düşmesi  de doğal olarak bu durumu olumsuz etkileyecektir.

Diyabetin saç için diğer bir olumsuz sonucu ise hormon dengelerini bozmasıdır. Zaten hormon değişim dönemleri ve hormon düzensizlikleri saç dökülmesini tetikleyen faktörler arasında yer alır.

Diyabet sebebi ile bağışıklık sistemimiz olumsuz yönde  etkilenir. Bağışıklık sistemimizin düşmesi saçlarımızı negatif etkiler ve bunun sonuçlarından biri de Alopecia Areata (saç kıran)’dır. Aynı zamanda saç derimizde yağlanma, kabuklanma ve mantar oluşumu gibi dolaylı olarak saçı zayıflatacak sonuçlara yol açabilir.

Diyabet hastalığı strese sebep olduğu için saç olumsuz etkileyebilir.

Stres de saç kaybı sebepleri arasındadır ve bu tarz sürekli dikkat ve diyet gerektiren kronik bir hastalık sahibi olmak da kişinin stres seviyesini arttırabilir.

Biz merkezimize gelen danışanlarımızla yaptığımız analizlerde saç kaybı sebeplerini araştırırken, sağlıkla ilgili sorularımız arasında diyabet‘i mutlaka sorarız. Kişinin böyle bir rahatsızlığı var ise mutlaka bir doktora yönlendiririz. Merkezimizde biyo-teknoloji ile üretilmiş  Pharma Hermetic trikolojik losyonlarla saçın daha güçlü ve sağlıklı olması için çözümler sunarız.

 

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.