SAÇ DERİSİNDE EGZAMA (SEBOREİK DERMATİT)

Saç derisi problemlerini üç ana bölüm halinde değerlendirebiliriz:

1. SIMPLE DANDRUFF  (BASİT KEPEK)

2. SEBOROİK DERMATİT (EGZAMA)

3. PSORIASIS

SEBOROİK DERMATİT NEDİR?

Saç derisi problemlerinin en yaygın görülen  formu  seboroik dermatitdir. Bu saç derisinin enflamatuar, sarımsı pullanmalar (katmanlar) şeklinde fakat etrafı kızarık olan bir problemidir, zaman zaman kaşıntı da eşlik eder.

Saç derisi dışında cildimizde de oluşabilir örneğin kulak arkası, ense, burun kenarları, kaşlar, saç derisindeki herhangi bir alan  olabilir. Ergenlikten sonra görülür, hormonların  artışıyla beraber  yağ salgı bezleri daha hızlı çalışmaya başlar, bu da sebum üretiminde yükselmeye neden olur.

Seboroik dermatit’te ciltte enflamasyon oluşur, deri döküntüleri üst üste tepecikler ve kırmızımsı alanlar oluştururlar.

Birçok insan bu tepeciklerin ciltteki aşırı derecede kuruluktan meydana geldiğine inanırlar ve bu nedenle çeşitli yağları saç derisine sürerek, bu alanları temizlemeye çalışırlar ve aslında bu tepecikler bir çeşit yağdır (yağ asitleri) ve yağlarla bu alanları temizleme çabası saçı olduğundan daha ağır, yağlı, yapışık ve düz hale getirir.

SEBOROİK DERMATİT’İN BELİRTİLERİ

  • Saç derisinde yapışık sarımsı tepecikler veya katmanlar,
  • Saç derisinde kızarıklık ve ağrı,
  • Belirgin, saça doğru inebilen yağlı katmanlar,
  • Kulak arkası kızarıklık, kabuklanma,
  • Ensede kabuklanma, kaşıntı,
  • Burun kenarlarında kızarıklık,
  • Kaşlarda kızarıklık ve kabuklanmadır.

SEBOROİK DERMATİT’İN SEBEBİ

Tam olarak bilinmemekle beraber genetik etkiler, yatkınlık söz konusudur. Bununla beraber stres, hormonal değişimler, menstrüasyon, bazen kullanılan şampuan tetikler; bazı yiyecekler ve bazen bebeklerin saç derisini de etkiliyebilir.

ÇÖZÜM VAR MI?

Seboroik dermatit  çoğunlukla psoriasis ile karışabilen bir saç derisi problemidir, bu yüzden doğru tanı koymak çok önemlidir. Saçı sık yıkamak şampuanlamak (medikal şampuanlarla antimikotikler gibi) çok önemlidir hatta gerekirse saç günde iki kez bile yıkanabilir, saç derisindeki sebumu kontrol etmesi açısından çok etkilidir.

Genellikle sülfür, salisilik asit, resorcinol ihtiva eden kremler seboroik dermatitin kontrolünde kullanılır. Bu uygulamalar saç derisindeki maya üretiminin azalmasında çok etkilidir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi olarak saç derisindeki kabuklanmalar için trikolojik uygulamalar eşliğinde, Pharma Hermetic ürünü ile etkili çözüm sunabiliyoruz.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.