ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Erkeklerde saç dökülmesi sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasındadır. Bu sorunun sebebi hem genetik hem de çevresel olabilir. Genellikle erkeklerde saç dökülmesi şunlarla ilgilidir:  

  • Androgenetik Alopesi adı verilen genetik faktörler en yaygın görülendir. Ailede saç dökülmesi varsa erken yaşta saç çizgisinin gerilemesi gibi problemler ortaya çıkabilir. Tepe bölgesinde incelme de genetik faktörlerin tetiklediği saç problemlerindendir.  
  • DHT hormonu testosteronun bir türevidir. Saç köklerine zararı olan bu hormon saç üretiminin durmasına yol açabilir.  
  • Telogen effluvium adı verilen geçici saç dökülmesi stresten ve psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, depresyon ve ani travmalar saç dökülmesini tetikleyebilir.  
  • Dengeli ve yeterli beslenmeyen erkekler de sıklıkla saç problemi yaşarlar. Saç incelmesi, kırılması ve dökülmesi, demir, çinko, B12 gibi vitaminlerin eksikliğiyle ortaya çıkabilir.  
  • Eğer saç derinizde kepek, egzama ve mantar gibi enfeksiyonlar varsa bu problemlerde saç dökülmesini tetikleyebilir. 
  • Saça çok fazla kimyasal ürün kullanmak da saç köklerini yorar. Eğer saçınızı uzatıyorsanız sıkıca toplamayın. Bu da köklere baskı yaparak saç dökülmesine sebep olabilir.  
  • Erkeklerde yaş ilerlemesi de saç dökülmesini hızlandıran bir faktördür. Trichotherapy saç bakım merkezimize gelerek saçlarınıza uygun bakım ve destekle saç dökülmesi azaltılabilir.  

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Erkeklerde Saç Dökülmesi Kalıcı Bir Problem Mi?  

Günümüzde görsellik eskiye nazaran özellikle gençlerde daha çok ön plana çıkmaktadır. Fiziksel olarak saçlarımız en görünür özelliklerimizdendir. Saçlarımız döküldüğü, hacim olarak azaldığı ve görsel olarak daha az çekici hale geldiği zaman hepimizin genel görünüşümüzle ilgili motivasyonu azalır. Özellikle erkekler bu konuda oldukça hassas olduklarından, çözüm alternatiflerini de en çok onlar aramaktadır. 

Erkekte saç kaybı oluşabilmesi için genetik miras en önemli faktördür; genin anne ya da baba tarafından birinde olması yeterlidir. Eğer her iki tarafta da saç kaybı geni var ise, çok daha erken yaşlarda yani 17 -18’li yaşlarda saç dökülmesi başlayabilir, bazen 20’li yaşların sonuna doğru kişi tamamen saçsız kalabilir. 

Erkeklik hormonu  testesteron,  genetik saç kaybı sürecinde oldukça etkilidir. Testesteron  16-17 yaş civarında en yüksek seviyelerdedir ve yağlı cilt, saç, akne, ayrıca yüz ve vücuttaki tüylenmeden de sorumludur. Ve tabii ki saç dökülme sürecinin en önemli parçasıdır, çünkü genetik mirasında saç kaybı olan kişilerde testesteron hormonu saç derisinin doğal bir enzimi olan 5 Alfa redüktaz ile birlikte değişime uğrayarak Dehidro Testerona (DHT) dönüşür, genetik olarak kodlanmış olan alanlarda saç folikülünü imha eder. Folikül öldüğünde veya yok olduğunda oradan bir daha saç çıkması imkansızlaşır. 

Erkek Saç Kaybında Kullanılan Ürünler 

Erkeklerde oluşan saç kayıplarında iyi haber şu ki; erkekler için çok etkili çözümler mevcuttur. Trikolojik çözümler bunlardan biridir. Özelikle  Avrupa’da son dönemlerde biyo-teknoloji ile üretilmiş Trikolojik Losyonlar ön plana çıkmaktadır. En önemli avantajlarından biri de hiçbir yan etkisinin olmaması, kolaylıkla uygulanabilmesi ve genetik saç kayıplarını ertelemesidir. Bunun dışında elbette ki saç ekimi de ayrı bir çözüm seçeneğidir ve uygun kişilerde çok başarılıdır. Bununla beraber doktor kontrolünde kullanılması gereken Rogein, Finasteride gibi eczane tipi saç spreyleri de erkeklerde oluşan saç kayıplarında kullanılabilen diğer seçenekler arasındadır. 

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.