BESLENME VE SAÇ SAĞLIĞI

Beslenme ve saç sağlığı arasında çok büyük bir etkileşim vardır. Saçımız vücudumuzun bir parçasıdır ancak yaşamsal bir önemi ya da değeri yoktur ve dolayısıyla kötü beslendiğimiz zaman yaşamsal bir organ olmadığı için vücudumuzun ilk feragat ettiği parçasıdır.

Saç kayıplarının nedenleri arasında beslenme bozuklukları da vardır. Beslenme bozuklukları arasında sert, şok diyetler, günlük alınan kalori miktarı aşırı derecede düşük diyetler yer alır ve bu tip beslenme tarzında vücut metabolizması değişir ve saç kaybı meydana gelir. Elbette ki düzenli ve düzgün, sağlıklı beslenme ile saç kaybı düzelir ve iyileşir, fakat  kişinin genetik mirasında saç kaybı var ise eğer daha profesyonel çözümler almak gerekebilir.

Ayrıca daha çok genç kızlarda görülen Anoreksia Nervoza ve Bulimia gibi yeme bozuklukları da saç kaybı sebebidir.

İyi beslenmenin beden, saç, cilt için faydalı olduğu bence hepimizin farkında olduğu bir gerçek.

İyi Beslenmek Nedir?

İçinde protein, mineraller, vitaminler ve sağlıklı karbonhidratların dengeli olarak bulunduğu beslenme planı diyebiliriz ve bu beslenme planı içinde düzen esastır. Çokça yağ ve şeker tükettiğimizde ise bu besin değerlerini çoğu kez gerektiği kadar alamıyoruz maalesef.  İyi bir beslenme planında beyaz et veya balık; sebzeler, meyveler, salatalar; tam buğday unu gibi karbonhidratlar yer almalıdır. Karbonhidratlar vücudumuz için gerekli olan enerjiyi üretirler bu yüzden önemlidir, bazen kişilerin atladığı kahvaltı öğününü yerine koyarak bile, beslenme kaynaklı saç dökülmelerinin bir kısmı çözülebilmektedir. Protein eksikliği  saç dökülme sebebi olabilir, bu yüzden daima proteinden zengin beslenmeyi saç sağlığı için tavsiye ediyoruz.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.