KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİNE ÇÖZÜM

Kadınlarda saç dökülmesi tedavisinde kullanılan eczane tipi bazı ilaçlar, kadın saç dökülmesinin en yaygın tedavi seçeneklerinden birini ortaya koyar. Doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardan bazıları şunlardır;

Minoxidil (Rogaine, jenerik versiyonlar)

Bu ilaç başlangıçta yüksek kan basıncı tedavisi olarak lanse edilmiştir, ancak ilacı kullanan kişilerde saçların uzadığı görülmüş ve araştırmalar, doğrudan saç derisine uygulanan minoksidilin saçın uzamasını hızlandırabileceğini göstermiştir.

Yapılan çalışmalar sonucunda FDA, kadınlardaki saç dökülmesini tedavi etmek için başlangıçta reçetesiz satılan %2 minoksidili Sprey onayladı. Daha güçlü bir çözüme ihtiyaç duyan vakalarda %5’lik bir çözüm de kullanıma sunuldu.

Minoksidil kesinlikle mucize bir ilaç değildir. Bazı kadınlarda ince saçların çıkmasını sağlasa da dökülen saçların eski yoğunluğunu tam olarak geri kazandırmaz. İlaç en az iki ay kullanılmadan, tam etkisini  göstermemektedir. Beklenen etki genellikle yaklaşık dört ayda zirveye ulaşır (ancak daha uzun süren vakalar da bulunmaktadır). Bu nedenle ortalamada 6-12 aylık bir sürece hazır olmalısınız. Minoksidil sizin için işe yarıyorsa, sonuçları devam ettirmek için ilacı kullanmaya devam etmelisiniz. Kullanımı bırakmanız halinde tekrar saçınız dökülecektir. Bu sonuca da hazır olmalısınız.

Yan etkiler: Minoxidil güvenlidir, ancak alkole bağlı cilt tahrişinden bile rahatsız edici yan etkiler yaratabilir.

Anti-Androjenler

Minoksidile yanıt vermeyen bazı kadın vakalar, androjenik alopesi tedavisi için anti-androjen ilaç spironolaktonun (Aldactone) eklenmesinden fayda görebilir. Bu durum özellikle polikistikover sendromu (PCOS) olan kadınlar için geçerlidir çünkü PKO’slu kadınlar aşırı androjenlere sahip olma eğilimindedirler. Doktorlar genellikle üreme çağındaki kadınlar için bir oral kontraseptif ile birlikte spironolakton önereceklerdir. (Bu ilaçlardan birini alan bir kadın, erkek fetüste genital anormalliklere neden olabileceğinden hamile kalmamalıdır.) Olası yan etkiler arasında kilo alımı, libido kaybı, depresyon ve yorgunluk yer alır.

Demir takviyeleri

Demir eksikliği, bazı kadınlarda saç dökülmesine neden olabilir. Doktorunuzun kan tahlilinizde demir seviyenize bakması, özellikle vejetaryenseniz veya genetiğinizde anemi varsa veya adet kanamasını ağır geçiriyorsanız, önemlidir. Demir eksikliğiniz varsa, ek bir takviye almanız gerekecektir ve bu işlem saç dökülmenizi durdurabilir. Ancak demir seviyeniz normalse ekstra demir almak saç sağlığınız açısından bir fayda yaratmayacağı gibi, mide bulantısı ya da kabızlık gibi rahatsızlıklara da sebep olabilir.

Saç Ekimi

Saç ekimi özellikle enseye yakın başın arka tarafından alınan saç köklerinin, saçların döküldüğü bölgeye taşınmasıdır. Saç naklinde daha fazla tercih edilen bölge, başın arka kısmında bulunan saç kökleridir. Bugün saç ekimi yapan cerrahların %90’ı, 1990’ların ortalarında uygulamaya konan foliküler ünite nakli adı verilen bir teknik kullanır.

Herkes saç ekimine uygun olmadığı gibi, saç ekimi için en başarılı sonuç alınabilen bir yaş aralığı bulunmaktadır. Saç ekimi mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır.

Trikoloji Temelli Ürünler

Merkezimizde kullanılmakta olan saç için özel geliştirilmiş, ağrısız ve iğnesiz, saça haricen uygulanan sıvı veya sprey formundaki Serum ve Losyonların kullanımı ile saç sorunlarının ortadan kaldırılması uygulamaları, Dünya’da gitgide yaygınlaşmaktadır.

Merkezimizde saç dökülmesi, saç ve saç derisi sorunlarının etkin çözümünde, öncelikle Trichotherapy 4 Aşamalı Saç Analizi yaparak, sorunun ”sebebini” araştırırız. Yaptığımız bu detaylı Saç Analizi sonucunda, nanoteknoloji ile üretilmiş, Trikolojik Ar-Ge’si yapılmış topikal losyon uygulamaları ile ”size özel” saç bakım programınızı oluştururuz. Randevu almak için bize ulaşın.

 

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.