KADINLARDA SAÇ KAYBI TÜRLERİ

Kadınlarda saç kaybı türleri, hafif saç seyrelmesinden tamamen kelliğe kadar değişkenlik gösterebilir. Saç kaybı kalıpları aşağıdaki sınıflandırma ile tanımlanır.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Kalıpları

Kadın tipi saç dökülmesi birçok farklı isimle adlandırılır:

Kadın tipi saç dökülmesi=erkek tipi saç kaybı=genetik saç kaybı

Kadın tipi saç dökülmesini ifade edebilmek için genellikle Ludwig Sınıflandırması kullanılır.

Tip-I: Saçı farklı yerden ayırarak veya saça hacim veren ürünler kullanarak kamufle edilebilen minimal bir incelmeyi ifade eder. 

Tip-II: Saç hacminin azalması ve orta hat kısmının belirgin olduğu bu seviyede, saç derisi belirginleşmeye başlamıştır.

Tip-III: Saç derisinin üst kısmında görünen dağınık ve belirgin bir seyrekleşme bu tipi ifade eder.

Kadınlarda saçlar birçok farklı nedenden dolayı dökülebilir. Bilimsel olarak saç dökülmesi birkaç kategori altında incelenir:

Genetik etkiler (Androgenetik Alopecia)

Kadınlarda genetik saç kaybının oluşması için kişinin her iki ebeveynin de saç kaybı genini taşıması gerekir. Ancak ebeveynlerinden herhangi birinde saç kaybı olmasa bile, saç kaybı genini kızlarına aktarmaları mümkündür.

Bazen bu genetik miras başka saç döken, farklı sebeplerle birleşebilir örneğin; kansızlık, hormon düzensizliği, polikistik over  sendromu veya beslenme bozukluğu gibi… Böyle durumlarda saç kaybı çok daha erken yaşlarda başlar  ve erken yaşlarda saç kaybı görünür hale gelir. Bu sebeplerle bir araya gelmediğinde ise çoğu zaman  menopoz döneminde fark edilir hale gelir.

Telogen Effluvium

Bu yaygın saç dökülmesi türü, uzun süreli hastalık, büyük ameliyat veya ciddi enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı vücudun strese girmesi ile görülür. Vücudu etkileyen olaydan iki ila üç ay sonra ortaya çıkar. Özellikle doğumdan sonra kadınlarda hormon seviyelerinde ani bir değişiklik olduğunda ortaya çıkabilir. Saçın her yerinden, orta seviyede saç dökülmesi görülür ve yastıkta, küvette veya saç fırçasında saç dökülmesi fark edilebilir. Saç derisinin bazı bölgelerindeki saçlar daha ince, azalmış veya seyrelmiş olarak görünebilir.

İlaç Yan Etkileri

Saç dökülmesi; lityum, beta blokerleri, warfarin, heparin, amfetaminler ve levodopa (Atamet, Larodopa, Sinemet) dahil olmak üzere belirli ilaçların yan etkisi olarak görülebilir. Ek olarak, kanser kemoterapisinde kullanılan doksorubisin (adriamisin) gibi birçok ilaç, yaygın olarak ani saç dökülmesine neden olur.

Bir Hastalığın Belirtisi 

Saç dökülmesi, sistemik lupus eritematozus (lupus), sifiliz, tiroid bozukluğu (hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi), kadın/erkek hormonu dengesizliği veya ciddi beslenme sorunlarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bunların yanında protein, demir, çinko veya biotin eksikliğinin sonucu olarak da görülebilmektedir.

Tinea Capitis (Saç Derisinde Mantar Enfeksiyonu)

Bu tür düzensiz saç dökülmesi, belirli mantar türleri saç derisini enfekte ettiğinde ortaya çıkar. Saçın, saç derisi yüzeyinde kırılmasına ve saç derisinin pul pul olmasına veya dökülmesine neden olur.

Alopesi Areata

Saçın bölgesel olarak dökülmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde daha yaygın olmasına rağmen, bu durumun nedeni bilinmemektedir. Aynı işlem saç derisinden tamamen saç dökülmesine neden olduğunda alopesi totalis olarak bilinir.

Travmatik Alopesi

Bu tür saç dökülmesi, saçı çeken (sıkı örgü veya korniş), saçı aşırı ısıya ve bükülmeye maruz bırakan (saç maşası gibi) veya güçlü kimyasallarla saça zarar veren kuaförlük tekniklerinden kaynaklanır. Ek olarak, bazı kişilerde endişe bozukluğuna bağlı saç çekmenin kelleşmeye neden olabileceği bir psikiyatrik bozukluk olan Trikotilomani de görülebilir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.