KEPEK PROBLEMİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Kepek saç derisi sorunlarının en yaygın olanıdır ve bir çoğumuzun deneyimlemiş olabileceği sıkıntılı bir durumdur. Kozmetik olarak da kişiyi rahatsız eder, bazen koyu renkli giysilerinizden de görünür ve sosyal anlamda da sizi zorlayabilir.

Kepek çok genel bir tabirdir, kepeği üç sınıfa ayırmak mümkündür. Dilerseniz türlerini bir gözden geçirelim:

  1. Basit Kepek ( Pıtyrıasıs Sımplex)

Cildimizin ve saç derimizin en üst  katmanı epidermis diye adlandırılır, 20-40 kat ölü deri hücrelerin birikmesi ile meydana gelir; bu hücreler sürekli dökülür ve yenilenir. Basit kepek sadece bunların dökülmesidir. Bazen bu hücreler birbirine yapışır ve görünür hale gelir.  Orta dereceli formunda Artık kozmetik sorundan daha fazlasıdır. Genellikle ergenlikten  sonra başlar ve 20’li 30’lu yaşlarda yaygındır.

Kepek için üretilmiş (selenyum disülfit, econazol nitrat, ketokonalzol, çinko içeren) şampuanlarla saçı düzenli yıkamak yeterli olacaktır. Bu şampuanlar hücre bölünmesini azaltmaya yardım eder.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezimizde basit kepek için önerdiğimiz ürünlerimiz:

Moremo Scalp Şampuan ve Moremo Tonic

  1. Seboreik Dermatitis – Egzema

Saç derisi sorunlarından nerdeyse en yaygın olanı diye tanımlayabiliriz. Basit kepekten farklıdır,  saç derisindeki epitel artıklar (ölü deri hücreler)  birbirine yapışır ve tepecik gibi yükselti oluştururlar; etrafındaki ve altındaki alan irite ve pembedir.

Daha ileri durumlarda saç derisinden çıkıp kulak arkasına doğru ilerler. Stres ve  ısı değişimi bu durumu  tetikleyebilir ve arttırabilir. Genetik faktörlerin egzamayı tetiklemesi konusunda henüz tam olarak bilinmemektedir.

Çözümü ise basit kepekle benzerdir, günlük saç yıkama çok önemlidir. Bunun yanı sıra diyet de önemlidir; şeker ve çikolatayı azaltmak, balık gibi omega 3 içeren gıdalardan zengin beslenmek tavsiye edilir .

Şampuan öncesi  saç derisine salisilik asit, sülfür, tar(kükürt) içeren kremler kullanılabilir.

Bu sorun minimize edilebilir, kontrol edilebilir ancak tamamen hiçbir zaman iyileşmez. Neyse ki düzenli şampuan ve trikolojik uygulamalarla kontrol edilebilir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezimizde basit kepek için önerdiğimiz ürünlerimiz:

Dönüşümlü olarak Moremo Scalp Şampuan ve Echos Purity Şampuan + Moremo Tonic

  1. Saç Derisinde Psoriasis- Sedef

Saç derisinde kalın beyaz tabakalar şeklinde kendini gösterir. Kepekten farklı olarak alt katmanları kırmızıdır, kanama noktaları bulunur. Saç derimizde sedef var ise genellikle vücudumuzun başka yerlerinde de bulunur. Reçeteli ürünler ile çözüm gerektirir.

Hedef bu durumu kontrol altına almaktır. Kişiden kişiye farklı özellikler gösterebilir. Salisilik asit, çinko sülfat, kükürt içeren kremler kullanılabilir.

Yurt dışında bu bileşimler hazır satılmaktadır, en doğrusu bir doktor kontrolünde ilerlemektir.

Saç derisinde bazen boya, perma, viral enfeksiyon, stres, travma  gibi etkenler tarafından  tetiklenebilir. Kozmetik kullanımında dikkatli olmak gerekir bazıları  bu durumu alevlendirebilir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.