SAÇ UZAMA DÖNGÜSÜ

Tüm saç kökleri normal saç döngüsüyle farklı zamanlarda değiştirilir. Saç uzaması, aktivite ve dinlenme aşamaları arasında değişir. Her saç, dar bir cep olan folikül’den gelişir ve üç büyüme aşamasından geçer.

Anagen

Aktif büyüme aşaması olan Anagen 2-7 yıl sürer. Bu süre zarfında folikül uzun, derin ve kalındır, iyi pigmentli saçlar üremeye başlar. Tüm saçların yaklaşık % 90’ı belirli bir zamanda anajen evresindedir.

Katagen

Geçiş aşaması olan Katagen yaklaşık 2 hafta süren kısa bir geçiş evresidir. Bu aşamada folikül saç diplerini korur ve saç gövdesinin yukarıya, saç derisinin yüzeyine doğru hareket ettiği evredir. Dermal papilla (saçı oluşturan hücreleri besleyen yapı) folikülden ayrılmaya başlar.

Telojen

Dinlenme aşaması olan Telojen, yaklaşık 3 ay sürer ve saç telinin dökülmesiyle sonuçlanır. Telojen aşamasından sonra, bir sonraki anajen aşaması başlar ve eski saç yerine, yeni saçın uzamaya başlaması için yer açmak üzere düşer.

Trichotherapy Saç Uzmanlarımız saç problemi yaşayan kişinin saç derisini incelerken aynı zamanda kişinin tıbbi geçmişini araştırarak saç dökülmesinin’’sebebini’’ tespit etmeyi hedefler.

Uzmanlarımız tarafından yapılan 4 Aşamalı Saç Analizi yapılırken saç derisi, fiber obtik mikroskop altında incelenerek saç kaybı şekli gözlenir ve saç derisinde varsa enflamasyon belirtileri kontrol edilir; saç dökülmesinin demir eksikliği veya kansızlık gibi kan değerlerindeki seviyelerden kaynaklı olup olmadığını araştırmak için kan testleri istenir.

Kişide aşırı androjen aktivitesi (adet düzensizliği, akne ve aşırı tüylenme gibi) işaretler yoksa, hormonal bir değerlendirme genellikle gerekli olmaz.

Vücudun diğer bölgelerinden farklı olarak, saç derisinin üzerindeki tüyler 3-4 öbek halinde uzar. Androgenetik alopeside, öbekteki saç sayısı giderek azalır. Öbekteki tüm saçlar gittiğinde ise saçlar arasında saç derisi belirgin olarak görülür.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.