TELOGEN EFFLUVIUM NEDİR?

Saçımızın büyüme döngüsü olarak adlandırdığımız 3 dönemi vardır. Anajen, Katajen ve Telojen fazlar. Anajen evre, saçın doğduğu ve geliştiği evredir; 3 ila 5 yıl sürer. Katajen evre, değişim dönemidir ve 2-3 hafta kadar sürer. Telojen evre ise dinlenme, dökülme dönemidir ve 3 ay sürer; doğal bir döngüsü vardır.

Aslında hepimizin saçı her gün dökülür ve dökülen saçlarımızın yerine yeni saçlarımız gelir ve bu süreç yaşam boyunca sürekli bu şekilde devam eder. Saçlarımızın normalde % 10 kadarı sadece, telojen yani dökülme evresindedir.

Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçları dökülür ve yerine yeni saçlar gelir. Elbette ki her bir saçın büyüme ve dökülme evreleri farklı zamanlarda gerçekleşmektedir ve bu sebepten hiç bir zaman saçımızın miktarı azalmaz veya saçımızda bir seyrelme olmaz. Saçlarımızın normalde sadece % 10 kadarı telojen evrededir.

Telogen Effluvium’da günlük saç dökülme sayısı 750 adede kadar çıkabilir!

Saçımız vücudumuzun bir parçası ve genel sağlığımızdaki her türlü değişimden saçımız da kaçınılmaz olarak etkilenir. Bazen sağlığımızda veya hayatımızda sıra dışı bir olay olduğunda -örneğin büyük bir sıkıntı, stres, hastalık, yüksek ateş, kaza, ameliyat vb– bu saç büyüme döngüsünü sekteye uğratarak bozar. Bu sebeple her zamankinden daha çok saç, telojen evreye girer. Bu oran toplam saçın %35’ine kadar ve hatta bazen % 50’sine kadar çıkabilir. Yani biz bir günde 100 adet saçın dökülmesini normal kabul ederken, bir günde 750 adet veya çok daha fazla saç dökülmesi görülebilir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezimizde yaptığımız Saç Analizi sırasında, Danışanlarımızla ön görüşme yapar, daha sonra kişi saç yıkama alanına alınarak saçları yıkanır ve dökülen saçları toplanarak tek tek sayılır. Bu saç sayımı sırasında bazen 3000 adet, bazen 6000 adet dökülen saç saydığımız vakalarımız olabiliyor. Bu süreci yaşayan kişi açısından son derece moral bozucu olabiliyor maalesef.

İşte bu tür yoğun saç dökülmeleri, genellikle yukarıda bahsettiğim döngüyü bozan olaydan (büyük bir sıkıntı, stres, hastalık, yüksek ateş, kaza, ameliyat vb.) 3 ay sonra ortaya çıkar ve bu tip aşırı saç dökülmelerine telogen effluvium adı verilir.

Telegon Effluvium tespiti yapabilmek uzmanlık gerektiren bir konudur. Her saç dökülmesine genetik saç dökülmesi diyemeyeceğimiz gibi, her ‘’aşırı’’ saç dökülmesine de Telogen Efflivium diyemeyiz. Tespitin doğru yapılması, kişinin doğru ürün ve uygulamaya yönlendirilmesi ve kullanılacak ürün ve uygulamanın kişiye fayda sağlaması anlamında büyük önem taşır.

Telogen Effliviyum ne zaman düzelir?

Telogen Efflivium bazen kısa sürede (4 ila 6 ay) düzelebileceği gibi bazen de yıllarca sürebilir ve bu durum kronikleşebilir. Merkezimizde bu tür saç kayıplarına da bakmaktayız ve çözüm üretmekteyiz. Bu süreci daha iyi yönetebilmek ve daha kolay atlatabilmek için kişisel olarak yapabilecekleriniz ise: dengeli ve iyi (proteinden zengin) düzenli beslenmek, uykunuza dikkat etmek, stresinizi yönetebilmek ve kan değerlerinizi kontrol ettirerek eksik değerleriniz var ise Doktor kontrolünde desteklemektir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.