AŞIRI SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR?

Son zamanlarda Trikolojik Saç Analizi esnasında Danışanlarıdan en çok  ”aşırı derecede saçlarım dökülüyor” şikayeti alıyorum. Aslında hepimizin saçı her gün dökülür ve her gün yerlerine yeni saçlar gelir. Bu böyle devam eden doğal bir döngüdür. Ancak bu döngüden farklı olarak kimi zaman aşırı derecede saç dökülmesi başlar. Bunun için aşırı saç dökülmesi neden olur ve sebepleri, çözüm yolları nelerdir bilmek gerekir.

Saç dökülme döngüsü hakkındaki doğal süreci buradaki yazımdan okuyabilirsiniz.

Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 defa saçı dökülür ve yerlerine yeni saçlar gelir.

Bu doğal saç dökülme döngüsünde en çok bir günde dökülmesi gereken saç miktarı 100-120 tel kadardır. Günlük saç dökülmesi bazen bu miktarın çok üzerine çıkabilir:  750  tel veya üzeri olabilir. Hatta bazen 1000 tel gibi rakamları bulabilir. Bu durumda kişi, normal olmayan bir saç kaybı yaşıyor demektir  ve akut (6 ay) veya kronik (1 yıldan uzun) olan bu ”aşırı saç dökülme süreci” Telogen Effluvium olarak adlandırılır. Bu durumda kişinin genetik mirasında saç kaybı geni olmasa bile saç miktarı azalır ve ne yazık ki kişiyi mutsuz eden bir süreç başlar.

Aşırı saç dökülmesinin mutlaka bir nedeni olur: aşırı üzüntü, sıkıntı, ameliyat gibi bir operasyon geçirilmiş olması, hastalık sonrası dönem (covid-19 dahil),  hormon değerlerinde değişim/düzensizlik, kansızlık, beslenme problemleri  gibi birçok faktör bu durumu başlatmış olabilir.

Saç  dökülme sebebi bir uzman kontrolünde tespit edilmelidir ve  saçı mutlaka dışarıdan desteklemek gerekir. Bunun için PHARMA HERMETIC gibi trikolojik losyonlar tercih edilebilir. Biz merkezimizde Telogen Effluvium vakalarında Pharma Hermetic ürünleri ile çok iyi sonuçlar alıyoruz.

Saçlarınızın ”aşırı derecede”, ”normal olmayan bir şekilde” veya

”her zamankinden daha farklı” döküldüğünü fark ettiğinizde,

geç olmadan bir uzmandan yardım almalısınız.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.