ERKEKLERDE OLUŞAN SAÇ KAYIPLARI

Günümüzde görsellik eskiye nazaran özellikle gençlerde daha çok ön plana çıkmaktadır. Fiziksel olarak saçlarımız en görünür özelliklerimizdendir. Hatta covid-19 sebebi ile hepimizin maske takmak zorunda olduğu bu günlerde saç daha çok ön plana çıkmaktadır.

Saçlarımız döküldüğü, hacim olarak azaldığı ve görsel olarak daha az çekici hale geldiği zaman hepimizin genel görünüşümüzle ilgili motivasyonu azalır. Özellikle erkekler bu konuda oldukça hassas olduklarından, çözüm alternatiflerini de en çok onlar aramaktadır.

Erkekte saç kaybı oluşabilmesi için genetik miras en önemli faktördür; genin anne ya da baba tarafından birinde olması yeterlidir. Eğer her iki tarafta da saç kaybı geni var ise, çok daha erken yaşlarda yani 17 -18’li yaşlarda saç dökülmesi başlayabilir, bazen 20’li yaşların sonuna doğru kişi tamamen saçsız kalabilir.

Erkeklik hormonu  testesteron,  genetik saç kaybı sürecinde oldukça etkilidir. Testesteron  16-17 yaş civarında en yüksek seviyelerdedir ve  yağlı cilt, saç, akne, ayrıca yüz ve vücuttaki tüylenmeden de sorumludur. Ve tabii ki saç dökülme sürecinin en önemli parçasıdır, çünkü genetik mirasında saç kaybı olan kişilerde testesteron hormonu saç derisinin doğal bir enzimi olan 5 Alfa redüktaz ile birlikte  değişime uğrayarak Dehidro Testerona (DHT) dönüşür, genetik olarak  kodlanmış olan alanlarda saç folikülünü imha eder. Folikül  öldüğünde veya yok olduğunda oradan bir daha saç çıkması imkansızlaşır.

Erkek Saç Kaybında Kullanılan Ürünler

Erkeklerde oluşan saç kayıplarında iyi haber şu ki; erkekler için çok etkili çözümler mevcuttur. Trikolojik çözümler bunlardan biridir. Özelikle  Avrupa’da son dönemlerde biyo-teknoloji ile üretilmiş Trikolojik Losyonlar ön plana çıkmaktadır. En önemli avantajlarından biri de hiçbir yan etkisinin olmaması, kolaylıkla uygulanabilmesi ve genetik saç kayıplarını ertelemesidir. Bunun dışında elbette ki saç ekimi de ayrı bir çözüm seçeneğidir ve uygun kişilerde çok başarılıdır. Bununla beraber doktor kontrolünde kullanılması gereken Rogein, Finasteride gibi eczane tipi saç spreyleri de erkeklerde oluşan saç kayıplarında kullanılabilen diğer seçenekler arasındadır.

 

 

 

 

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.