KADINLARDA GENETİK SAÇ KAYBININ ÇARESİ VAR MI?

Androgenetik alopesia olarak adlandırılan Genetik Saç Kaybı’nın tanımını kısaca, saç ayrım çizgisinin belirginleşmesi ve saç alın çizgisinin arkasının boşalması şeklinde tanımlayabiliriz.

Kadında genetik kökenli saç kaybının oluşabilmesi için hem anne hem de baba tarafında saç kaybı geninin olması ve bu geni kızlarına aktarmış olmaları gerekir. Erkekte ise sadece bir tarafta saç kaybı geninin olması yeterlidir.

Saçımız vücudumuzun bir parçası ve görselliğimizin en önemli unsurlarındandır, saçlardaki hacimsel azalma veya diğer sorunların varlığı sosyal ve psikolojik açıdan da travmatik etki yaratabilmektedir.

Androgenetik  Alopesia, genetik olarak kodlanmış alandaki saç köklerinin, Testeron hormonunun 5 Alfa redüktaz enzimi tarafından değişime uğrayarak oluşan Dehidrotesteron hormonu (DHT) tarafından yıkıma uğraması ile gerçekleşir.

Genetik saç kaybının çaresi var mı?

Merkezimize gelen danışanlardan genellikle ‘’bu tür genetik saç kayıplarında hiç bir şey yapılamaz” gibi olumsuz, ümitsiz yorumlar alıyorum, aslında bu yorum tam olarak doğru değil çünkü trikolojik yöntemler ile ciddi gelişmeler alıyoruz.

Özellikle biyoteknolojik yöntemlerle üretilmiş olan trikolojik serumlar çok başarılı olmakla beraber, Avrupa’da son iki yıldır yaygın olarak kullanılmakta ve giderek kullanımı artmaktadır. Bu serumların özelliği saçı yıkıma uğratan DHT hormonunu bloke ederek; saç için faydalı amino asitlerle birlikte saçı kökünden besleyerek incelen saçları tekrar güçlendirip, saçın tekrar uzamasını desteklemektir. Üstelik bu tür bakımların hiçbir yan etkisi de bulunmamaktadır.

Genetik saç kaybında etkili ürün ve uygulamalar

Bunun dışında doktor kontrolünde kullanılması gereken bazı ilaçlar da vardır. Bunların en önemlileri FDA’dan onaylı  Minoxidil, Finasteride gibi ilaçlar ve ayrıca PRP de diğer yöntemler arasında yer almaktadır.

Merkezimizde sadece Trikolojik bakımlar uygulanmakta olup, Prp, Mezoterapi gibi doktor kontrolünde yapılması gereken enjeksiyonlu işlemler uygulanmamaktadır.

 

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.