SAÇIN YAPISI VE SAÇIN HASARLANMA TÜRLERİ

Saçımız büyük oranda proteinden oluşur. Protein ise yüksek oranda sülfür ihtiva eder ve bu keratin olarak adlandırılır. Keratin çok güçlü, dayanıklı, kimyasal bir bağdır buna disulphide bağı denir. Saçı oluşturan proteinin temel yapısı da aminoasittir ve saçtaki temel amino asit ise cystine denilen kristalli amino asittir.

Saç gövdesinin temelinde medulla, onu saran cortex ve onun da dışında saçı koruyan cuticle tabakası bulunur ki bu çok güçlü bir proteindir ve bu matrix proteindir.

SAÇIN CUTİCLE TABAKASINDA HASAR

Saçın cuticle tabakanın hasarlanmasının birçok sebebi vardır:

  • Aşırı fırçalama ve tarama,
  • Güneş ışınları (ultraviyole) ve kimyasal işlemlere sıkça maruz kalma,
  • Saçta açma, ağartma, boyama ve bunun gibi kimyasal işlemlerin sık yapılması cortex tabakasını zayıflatabilir ve disulphide bağlarının kopması sonucu saçta kırılma ve kopmalar meydana gelir.

SAÇTA İKİYE AYRILMA: SPLITEND

Splitend, özellikle uzun saçlarda sürekli ve aşırı fırçalama ve tarama gibi bir travmaya maruz kalınması sonucunda oluşur ve saçın uçlarından ikiye ayrılması olarak tanımlanabilir.

SAÇ GÖVDESİNDE FUNGAL ENFEKSİYON

Saç derisinde oluşan maya adını verdiğimiz mikro organizmaların aşırı derecede artması sebebi ile (bu hücrelerin bölünmesinin artması demektir) oluşur. Bu hücrelerin sayısında o kadar hızlı artış olur ki saç derisinden, saç gövdesine geçiş olur ve saç gövdesinin etrafı bu hücreler tarafından sarılır; saçta kötü, mat bir görüntü ortaya çıkar. Bu tip fungal enfeksiyonlar uygun şampuanlarla ve trikolojik uygulamalarla büyük bir kısmı temizlenebilir.

TRICHORRHEXIS NODOSA

Trichorrhexis Nodosa, çok yaygın görülen bir saç gövdesi problemidir. Saçın parçalanması ve kırılması şeklinde gerçekleşir. Ana sebebi ise kimyasal (boyama ve açma gibi) mekanik işlemler sebebiyle saçın hasarlanmasıdır.

 

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.