SAÇLARIMIZ NEDEN BEYAZLAR?

Öncelikle saçın yapısından bahsetmek gerekir, saçımızın canlı bölümü saç derisinin altında bulunan bir girinti gibi görünen folikül tüpünün dip noktasında bulunur saç kökü (papilla)  saçımız sadece buradan damarlar yolu ile kanla beslenir.

Saçımızın canlı olan bölümü saç köküdür, saçımız ile ilgili her şey burada gerçekleşir diyebiliriz. Saç kökünün içinde ise saç için hayati olan birçok hücre bulunur; bunlardan biri de saça rengini veren melanosit  (melancytes) hücreleridir.  Bu hücreler saça rengini veren pigmentleri  (eumelanins) ve phaeomelaninsi üretir. Eumalaninsler sayısal olarak fazla olduğunda saç siyah renk olur. Daha az miktarda  üretildiğinde ise saç kahve rengini alır. Phaeomelanins hücreleri ise saça sarı veya kızıl rengini verir. Birçok saç bünyesinde her iki pigmenti de karışık olarak barındırır, bu pigmentler,  tanecikler ve pigment desteleri şeklinde saçın  cortex tabakasının içine salınır.

Saçlarımız hayatımız boyunca defalarca dökülen  ve yenilenen bir döngü içindedir. Yaşlanma sürecinin bir parçası olarak melanosit hücrelerinin fonksiyonu bozulur ve sonuç olarak saçlarımız şeffaf hale gelmeye (beyazlamaya) başlar.

Saçın beyazlama veya grileşme süreci saç kökündeki  tyrosine adı verilen aminoasitlerin  giderek artan bir şekilde aktivitelerinin azalmasıdır da diyebiliriz. Papillayı veya immun sistemi destekleyen sinirlerin yenilenmesi veya bozulması pigmentin azalmasına  (beyazlamasına) yol açar.

Genellikle sakal, bıyık, şakaklar ve kulak üstü  ilk olarak beyazlayan alanlardır, ense bölgesi ise en son beyazlayan alandır. Saçımızın hangi yaşta beyazlayacağı ise genetik mirasımızla ilgilidir bazı ailelerde saçın beyazlaması 20’li yaşlarda görülürken bazı ailelerde ise 50’li yaşlarda oluşur. Ayrıca değişik ırklarda, değişik yaşlarda saçın beyazlaması değişkenlik gösterebilir,  beyaz ırkta 35 civarında başlarken, sarı ırkta 30’ların başı gibi, siyah ırkta ise 40’lı yaşlarda başlar.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.