STRES VE SAÇIMIZA ETKİLERİ

Stres, günlük hayatımızı olumsuz etkileyen, gerilimli bir süreçtir ve ne yazık ki hepimizin hayatında, özellikle son yıllarda gittikçe artarak varlığını korumaktadır. Stres tüm vücudumuzda olduğu gibi saçımızda da bazı etkiler yaratır.

Özellikle son bir yılda tüm Dünya’nın gündeminde yer alan pandemi gerçeği ve covid-19’un yarattığı birçok bilinmezlik ve çaresizlik, alışa geldiğimiz  hayat tarzımızdaki değişimler, sosyalleşememe gibi bir çok etken hepimizin stres seviyesini  daha çok arttırdı.

Bu nedenle elbette ki stresin saça olan etkileri göz ardı edilemez. Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi’mize ‘’saç dökülmesi’’ şikayetiyle gelenlerin sayısında artış olduğunu çok net söyleyebilmekteyiz.

 Stresin saçımızda yaptığı değişimleri şöyle açıklamak gerekir:

İlk olarak stres hormon seviyelerimizi etkiler ve vücut kendini savunmak için adrenalin salgılar bu

da dolaylı olarak testesteron  hormon seviyesini yükseltir, kişinin genetik yatkınlığı var ise saçta incelme ve yıkıma sebep olan DHT hormonuna dönüşür.

Stres saç derimizin daha çok yağlanmasına yol açar ve saç derisinin florası bozulur kabuklanma kaşıntı, kepek gibi rahatsızlıklar oluşur.

Bağışıklık sistemi üzerinde de negatif etkiler oluşturur. Stres, vücudun doğal savunmasını düşürür  ve vücudumuzu hastalıklara daha açık hale gelmesine sebep olur. Vücut baskı altında iken yaşamsal organlara öncelik verir. Bu sebeple saç yaşamsal bir organ olmadığı için beslenememeye başlar.

Stres altında iken genellikle beslenme tarzımız da bu durumdan etkilenir daha düzensiz besleniriz. Besin değeri düşük yiyecekleri tercih edebiliriz.

Böyle durumlarda  sindirim sistemi de  etkilenebilir. Yiyeceklerin emilimi azalabilir.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.