YAĞLARLA SAÇLAR GÜÇLENİR Mİ?

Günümüzde pek çok kişi saç kayıpları yaşamaktadır ve bu sorunu çözmek için başvurdukları yöntemlerden biri de çeşitli yağları saç derisine veya saça uygulamaktır. Gerçekten de bunu o kadar çok duymaya başladım ki yağlarla ilgili yazı yazmaya karar verdim.

Bu konuda yapılmış trikolojik çalışmalara baktığımda yağların oral yolla alınan ve topikal yani saç derisine uygulanan şeklinde iki guruba ayrılmış olduğunu gördüm, bizdeki en yaygın kullanım şekli saç derisine ve saç uçlarına uygulama şeklindedir. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları var.

TOPİKAL YAĞLAR

Araştırmalara göre topikal yağlar saçta etkili olamazlar, bunun ana sebebi yağların ciltten tam olarak emilmemesi ve tabii ki  saç folikülüne geçememesi yani gerçek anlamda saçı besleyememesidir.

Saç derisine uygulanan yağlar ayrıca saç derisine toz ve kirin yapışmasına neden olup saça daha çok zarar verebiliyor.

Teorik olarak topikal yağ uygulamaları oral yoldan alınan yağlara oranla daha etkilidir, topikal uygulamada  daha çok miktarda yağın saç derisine temas edip saçı koruyup, beslemesi beklenir. Ancak bazı yağlar oral alım için   uygun olamayacak kadar büyük olabiliyor, bu durumda topikal uygulamalar tercih edilebiliyor. Yenilebilen ya da yutulabilen yağların saç derisine uygulanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Oral ya da topikal olarak uygulanan yağlar konusunda yine de dikkatli olmak gerekir, sistemik etkileri olabilir veya yan etkileri olabilir.

ORAL  YOLLA ALINAN YAĞLAR ( YUTULAN YAĞLAR)

Oral yoldan alınan yağların topikal uygulamalara göre bazı dezavantajları var, ağızdan alınan yağlar sınırlı bir miktara kadar alınabilir ve bu miktarda (yağın içindeki aktif maddeler) saçı beslemeye yetmeyebilir.

Aktif maddeler saç folikülüne ulaşamadan vücudumuzdaki  biyolojik süreç tarafından yıkıma uğrayabilir.

Oral yolla yağ alımlarında sindirim sistemi yetersizliği, sindirim sistemi problemi olan kişilerde etkili sonuç alınamaz, aktif maddelerin sindirim sisteminde yeterince emilimi olamaması sebebi ile.

Oral yolla alımda yağ bütün vücuda dağılır ve aktif maddelerin yoğunluğu azalır ve saç için arzu edilen sonuç alınamaz.

Bazı kişiler ise saç derisine yağ uygulaması yerine yutmayı daha kolay ve pratik buldukları için tercih ediyorlar.

Bazı kişiler ise yağ yutmaktan hoşlanmazlar.

Yağlarla ilgili birçok teori mevcut ancak hiçbirisi kanıtlanmış değil, daha çok araştırma ve çalışmaya ihtiyaç var.

Trichotherapy Saç Sağlığı Merkezi Kurucusu ve Asya Trikologlar Birliği Üyesi

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile belirtilmiştir.

Trichotherapy internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.